Huis-, gedrag- en baanreglement. VCP

Fair Play

Op en naast de tennisbaan dient iedereen van pure recreant tot toptennisser, tennisleraar, scheidsrechter, toeschouwer, ouder of bestuurder/vrijwilliger zich eerlijk en sportief te gedragen. De KNLTB is daarom in 2014 gestart met het project integriteit. De KNLTB heeft integriteit in alle geledingen van de tennissport hoog in het vaandel staan. In de strijd tegen ongewenst gedrag zijn er gedragscodes voor verschillende doelgroepen en is een Reglement Fair Play opgesteld, waar iedereen onder valt en zich aan heeft te houden. We proberen met deze aanpak bewustwording te creëren bij iedereen binnen de tennissport en te voorkomen dat misdragingen plaatsvinden. Deze aanpak moet er daarnaast ook voor zorgen dat een
overtreding van de nieuwe gedragscodes – een ‘misdraging’ – daadwerkelijk aangepakt wordt. De KNLTB wil hiermee zijn verantwoordelijkheid nemen als het aankomt op integriteit binnen onze sport.

Onder een misdraging wordt verstaan ‘een overtreding van een van de gedragscodes of een ernstige overtreding van de geldende reglementen en statuten van de KNLTB dan wel de tennisvereniging’. Ernstige misdragingen zullen veelal betrekking hebben op seksuele intimidatie, matchfixing en doping, het toebrengen van lichamelijk letsel en andere misdrijven. 

De KNLTB wil met het project Fair Play bereiken dat de tennissport sportief, veilig en respectvol blijft, want dit draagt bij aan een plezierige sportbeoefening. Het zorgt ervoor dat leden het plezier in het tennis behouden, waardoor ze langer de sport blijven beoefenen.

Algemeen

  • Iedereen is welkom ongeacht leeftijd, geslacht, geloofsovertuiging, kleur of seksuele geaardheid.
  • Leden onthouden zich tegenover andere leden van elke vorm van seksueel gedrag of seksuele toenadering, in verbale, non-verbale of fysieke zin. En ook van (verbaal) geweld, racistische uitlatingen, schelden, vloeken, pesten, discrimineren, e.d., opzettelijk of onopzettelijk, die door het andere lid, die het ondergaat, als ongewenst of gedwongen wordt ervaren. Overtreding van deze normen kan leiden tot een berisping, boete, schorsing of ontzetting (royement).
  • Toon respect voor alle betrokkenen op en rond de baan
  • Speel volgens de regels en zeg eerlijk als een bal in of uit is
  • Spreek elkaar aan op ongewenst gedrag
  • Ouders, publiek en trainers bemoeien zich niet met wedstrijden
  • Schud de hand van je tegenstander(s) voor en na de wedstrijd
  • Jij beslist over ballen aan jouw kant, je tegenstander aan zijn of haar kant: vertrouw elkaar
  • Rackets zijn om mee te tennissen, niet om mee te gooien
  • Een compliment voor een goede bal (van je tegenstander) is heel normaal
  • Laat de clubaccommodatie en kleedruimtes netjes achter
  • Bij de ingang van het tennispark en op meerdere plaatsen hangen borden met de tekst: Rookvrij. Op het gehele park en in het clubgebouw is roken dus niet toegestaan. Er zijn ook geen rookvrije zones.
  • Personen die agressief of ander normafwijkend gedrag vertonen kunnen van het park verwijderd worden.

Bar / kantine

  • Het is niet toegestaan zelf meegebrachte alcoholhoudende drank te gebruiken in de kantine of elders op het terrein van de vereniging.
  • Er wordt geen alcoholhoudende drank verstrekt aan personen onder de 18 jaar of personen die fungeren als chauffeur van spelers.
  • Er wordt geen alcoholhoudende drank verstrekt aan een persoon van 18 jaar of ouder die het oogmerk heeft de drank door te geven aan een minderjarige.
  • De bardienst is verplicht naar legitimatie te vragen bij jongeren onder de 25 jaar. Dit mag ook een tennispas zijn.
  • Het bestuur wil voorkomen dat personen met meer dan het toegestane percentage alcohol aan het verkeer deelnemen. Op basis daarvan kan de verstrekking van alcoholische dranken worden geweigerd.
  • Barvrijwilligers drinken geen alcohol tijdens hun bardienst.
  • Personen onder de 18 jaar mogen geen bardienst verrichten.
  • Er mag alleen alcohol geschonken worden tussen 12:00 uur en 24:00 uur. (voorschrift Drank- en horecavergunning TVBarsingerhorn)
  • Op reguliere tennisdagen heeft de bardienst het recht om op 23:30 de kantine te sluiten.
  • Bij bijzondere gelegenheden als toernooien wordt de muziek om 01:00 uur stopgezet en om uiterlijk 01.30 uur de kantine gesloten.

Banen

  • Spelen is alleen toegestaan op een baan die vooraf is gereserveerd. Reserveren kan door gebruik te maken van de KNLTB Clubapp of, voor zover in gebruik, het digitale reserveringsbord in de hal van het clubgebouw.
    De ‘Handleiding inloggen Clubapp’ staat op de startpagina van de website van de KNLTB.
  • Van de twee of vier spelers waarvoor een baan is gereserveerd, moet ten minste een van de spelers 5 minuten voor aanvangstijd aanwezig zijn. Indien dat niet het geval is, vervalt de reservering en kunnen andere leden de baan in gebruik nemen.
  • Betreed de banen alleen met schoenen met een daartoe geschikt profiel. Uw sportzaak weet welk profiel geschikt is.
  • Na elke partij moet de baan geveegd worden. Je begint aan de buitenkant en draait in steeds kleinere ronden naar binnen. Je eindigt dus in het midden. Op die manier blijft het zand op de baan. Neem bij het vegen ook de tussen de banen liggende strook mee. Hierdoor wordt algvorming tegengegaan en worden deze stukken niet glad. Hang na het vegen de sleepnetten weer terug.
  • Als de banen door regenval te nat zijn, kan door het belopen de doorlaatbaarheid sterk teruglopen. Als er plassen op de baan liggen mag er daarom niet gespeeld worden. Een natte baan nooit vegen.
  • Opdooi (dooi na een vorstperiode) is de grootste vijand van de tennisbanen in de winter. Bij opdooi en sneeuw mag er niet gespeeld worden. Kijk bij twijfel op de website of de banen bespeelbaar zijn of let op de pushberichten op de KNLTB Clubapp.
  • Hang niet aan de netten. De netpalen en de netten kunnen het gewicht van een menselijk lichaam niet dragen.
  • Laat geen rommel achter op de banen.
  • Neem geen stoelen mee de baan op, stoelpoten veroorzaken ernstige schade aan het baanoppervlak. Op de banen staan banken waar u op kunt zitten.
  • Als het te donker wordt om te spelen kunt u zelf het licht aandoen bij het paneel in de hal recht tegenover de ingang. De banen worden verlicht in koppels van twee. Vergeet niet het licht weer uit te doen als na u niet meer gespeeld wordt op die twee banen.

Vertrouwens(Contact)Persoon

De vertrouwenscontactpersoon van TVBarsingerhorn is: Jorieke de Mol van Otterlo
Email: joriekedmvo@gmail.com
Mobiel: +31 6 14869908

Vertrouwenscontactpersoon (VCP) versus Vertrouwenspersoon:
In de sport zijn Vertrouwenspersonen en Vertrouwenscontactpersonen actief. In de praktijk blijkt dat de functies van de Vertrouwenspersoon en de Vertrouwenscontactpersoon vaak door elkaar gehaald worden. Daarom kort een uitleg van de inhoud van deze functies.

Vertrouwenscontactpersoon
De Vertrouwenscontactpersoon is binnen de sportvereniging het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag en hier met iemand over wil praten. De vertrouwenscontactpersoon is degene die preventief beleid bij de vereniging kan aanreiken of preventief beleid opzet. Vaak noemt men deze in de volksmond Vertrouwenspersoon.

Vertrouwenspersoon
Naast het netwerk van Vertrouwenscontactpersonen van verenigingen, is er ook bij NOC*NSF namens de gehele sport een landelijke poule Vertrouwenspersonen, die ook eerste opvang doen, maar ook echt begeleiding kunnen bieden, zowel procedureel als inhoudelijk adviserend. Zowel aan slachtoffer, als aan beschuldigde als aan het verenigingsbestuur.

Zeker bij de zwaardere incidenten is de hulp van een Vertrouwenspersoon inschakelen- al dan niet via de Vertrouwenscontactpersoon- zeer wenselijk.

Vele verenigingen en alle – bij NOCNSF aangesloten- sportbonden hebben een Vertrouwenscontactpersoon. Zo heeft ook de KNLTB een Vertrouwenspersoon.

VCP’s fungeren als eerste opvang voor leden (sporters, ouders van sporters, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers, bestuur) met een klacht of een vraag. Ze bieden een luisterend oor, geven raad en verwijzen door voor geschikte hulp. De VCP is op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen.
Daarnaast adviseren en stimuleren ze de vereniging om preventieve maatregelen te nemen.

De functie van VCP bestaat uit een profiel, een protocol waarmee de VCP werkt en een bijbehorend registratie-en rapportageformulier.

De VCP is binnen de vereniging het eerste aanspreekpunt voor eenieder die opmerkingen of vragen heeft m.b.t. Seksuele Intimidatie (SI) of over een concreet incident een gesprek wil met de vereniging. De VCP is aanspreekbaar voor sporters, ouders van sporters, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers en bestuur.

Deze gesprekken zijn in principe vertrouwelijk.
De vertrouwelijkheid heeft zijn grenzen: ten eerste vanwege het algemeen belang van een veilige sportomgeving en ten tweede vanwege de Nederlandse wetgeving die in bepaalde gevallen de VCP en het Bestuur verplicht de vertrouwelijkheid te doorbreken.

Eenieder kan een beroep doen op de VCP voor vragen, vermoedens, meldingen, klachten, aangifte met betrekking tot SI. De VCP is hiervoor het eerste aanspreekpunt binnen de vereniging. De betrokkene moet in eerste plaats in vertrouwen een verhaal kwijt kunnen en worden opgevangen in verband met emoties die daarbij kunnen spelen.

Het bestuur, 10 maart 2024

-->